Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η ψευδαίσθηση της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων.

Έχετε αναρωτηθεί όταν ακούτε να μιλάνε για ισότητα, σε τι? Άνισο ύψος, άνισο βάρος, άνισο μήκος μαλλιού, άνισο μέγεθος μύτης, άνισες σωματικές ικανότητες, άνισες επιδόσεις σε διάφορα τεστ λόγω άνισης αντίληψης, άνισων γνώσεων και άνισης νοημοσύνης, άνισες εντάσεις χαρακτήρα, είναι απλώς μερικές ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων. Η ανισότητα και η διαφορετικότητα υπάρχει παντού μεταξύ μας, και δεν μας πειράζει καθόλου, αντιθέτως, αυτό είναι το όμορφο, η ποικιλομορφία. Όλοι ίσοι και όμοιοι είναι μόνο ενώπιον απολυταρχικών, φασιστικών καθεστώτων. Οπότε, πριν ξαναμιλήσουμε για ισότητα θα ήταν καλό να σκεφτούμε για τι ακριβώς κάνουμε λόγο και γιατί.

3 σχόλια:

  1. Απαντώ στην πρώτη ερώτηση σχολιάζοντας και τη δεύτερη παρέμβαση.
    Σε οτιδήποτε. Νομίζω πως είναι εντελώς θεωριτικό όλο το θέμα της ίσης μεταχείρισης. Απλώς είναι κάτι που χτυπάει πάντοτε καλά στα αφτιά των μαζών και γι'αυτό το ακούμε τόσο συχνά. Και βέβαια ξεκινά πάντοτε απο πολιτικούς που διεκδικούν να εκλεγούν. Οπότε εφόσον σχεδόν όλοι μας νιώθουμε πως κάποιοι χαίρουν καλύτερης μεταχείρισης απο εμάς, σε οποιοδήποτε τομέα, θα το εκλάβουμε πάντα ως κάτι θετικό. Όταν αρχίσουμε να το αναλύουμε αντιλαμβανόμαστε την απουσία ουσίας. Ο Προκρούστης τους ήθελε όλους ίσους για να εφαρμόζουν όμοια στο ίδιο κρεβάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναρωτιέμαι τι εννοούμε όταν λέμε οτι είμαστε όλοι ίσοι? Τι εννοούμε όταν λέμε πως τους βλέπουμε όλους ίσους, πως τους φερόμαστε ως ίσους? Αυτό ακριβώς που με ρώτησες φίλε ή φίλη στην ερώτηση του πρώτου σχολίου αναρωτιέμαι κι εγώ κι απλώς θέλω να θίξω ως θέμα. Έχει το ίδιο δικαίωμα κάποιος που έχει φονεύσει απο μικρότητα και βλακεία και βαρβαρότητα με κάποιον πολιτισμένο με αξίες ο οποίος δεν έχει διαπράξει τέτοιο έγκλημα? Όχι. Άρα δεν αντιμετοπίζονται ως ίσοι. Ίσα, αντιμετοπίζονται μόνο οι ίσοι. Όταν δεν είμαστε ίσοι εξ'ορισμού, δε μπορούμε να αντιμετοπιστούμε και ίσα. Ανάλογα με το ποιός είσαι, τι έχεις κάνει ή δεν έχεις κάνει, που ζείς, ορίζονται και τα δικαιώματά σου. Σε ένα κράτος η μοιχία θεωρείται τόσο καταδικασταία που τιμωρείσαι με την ζωή σου, σ'ένα άλλο μπορεί να μην υπάρχει καν ποινή. Άρα όταν λέμε είμαστε ίσοι, πρέπει να σκεφτόμαστε οτι ακόμη και να ήταν όλοι ίσοι για κάποιον, δεν θα ήταν όλοι ίσοι και για τους υπόλοιπους. Άρα πως να υπάρξει ισότητα? Νομίζω πως δεν μπορεί να συμβεί, κι ούτε έχει νόημα, γενικώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

There Are Two Modes of Being

There are two modes of being Theodoris Tsiamitas There are two modes of being: a) Being conscious by choice, by carefully monitor...