Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Εκλογές, δημοψήφισμα και Μικρασιατική Καταστροφή

Εκλογές, δημοψήφισμα και Μικρασιατική Καταστροφή
Θεοδωρής Τσιαμίτας


Όταν έχουμε κοντή μνήμη, επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη, ξανά και ξανά. Οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα είναι πολύ ωραίες δημοκρατικές διαδικασίες, ποιός δημοκράτης άνθρωπος διαφωνεί με αυτό; Το θέμα είναι οτι δεν τα κάνουμε όποτε να'ναι. Διότι όταν το timing δεν είναι σωστό, τα χειρότερα έρχονται, κι όταν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, χάνουμε. Όλοι μας.

"Κρίσιμη καμπή για την εξέλιξη της Μικρασιατικής εκστρατείας αποτέλεσαν οι εκλογές του 1920. Το αποτέλεσμα των εκλογών, μέσα σε συνθήκες Εθνικού Διχασμού και δυσαρέσκειας του ελληνικού λαού για την παρατεταμένη παραμονή των ελληνικών στρατευμάτων στην Μικρά Ασία, ήταν καθοριστικό για την μετέπειτα ιστορία του Ελληνικού Έθνους".

"Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ηττήθηκε στις εκλογές από τον Δημήτριο Γούναρη, ο οποίος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις είχε περιλάβει την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Μόλις ένα μήνα πριν, ο φιλο-Αντατικός Βασιλιάς Αλέξανδρος πέθανε αιφνιδίως".

"Το Νοέμβριο του 1920, ο Κωνσταντίνος Α΄ επέστρεψε στο θρόνο ύστερα από Δημοψήφισμα. Ο Κωνσταντίνος ήταν εξαιρετικά αντιπαθής στις Συμμαχικές δυνάμεις για το ρόλο που διαδραμάτισε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει την νέα κυβέρνηση για το τι θα σήμαινε μια πιθανή επιστροφή του Κωνσταντίνου στις σχέσεις τους με αυτή, παρέδωσαν διακοινώσεις με τις οποίες δεν αναγνώριζαν τον Κωνσταντίνο ως αρχηγό του κράτους και πάγωσαν όλα τα δάνεια που είχανε δρομολογηθεί προς την Ελλάδα".

"Μερικούς μήνες αργότερα το σκηνικό αλλάζει ριζικά. Η Τουρκία με ηγέτη τον Μουσταφά Κεμάλ καταφέρνει να συνθηκολογήσει μετά την ΓαλλίαΡωσία και με την Ιταλία και να επιτύχει την προμήθεια του Τουρκικού στρατού με πολεμικό υλικό από τις προαναφερόμενες χώρες".

"Τον Μαΐο του 1922 η κυβέρνηση Γούναρη παραιτήθηκε υπό το βάρος των εξελίξεων και την εξουσία ανέλαβε κυβέρνηση υπό τον Νικόλαο Στράτο".

"Σε διπλωματικό επίπεδο, οι προσπάθειες που γινόντουσαν όλο αυτό το διάστημα (Συνέδρια του Λονδίνου), μεταξύ Δυνάμεων, Ελληνικής κυβέρνησης και Τούρκων εκπροσώπων για συμβιβαστική λύση, δεν κατέληγαν σε κάποια συμφωνία. Εν τω μεταξύ , η οικονομική κατάσταση της χώρας βρισκόταν σε τραγικό επίπεδο".

Την συνέχεια την ξέρουμε όλοι: Μικρασιατική καταστροφή, εκχώρηση Κωνσταντινούπολης και Ανατολικής Θράκης.

Πόσοι όμως το θυμόμαστε; Και πόσοι το υπενθυμίζουμε στον λαό μας για να τον βοηθήσουμε να αποτρέψει ανάλογα στρατηγικά ιστορικά λάθη; 


2 σχόλια:

There Are Two Modes of Being

There are two modes of being Theodoris Tsiamitas There are two modes of being: a) Being conscious by choice, by carefully monitor...