Η αντίσταση θέλει γνώση - όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το Προσύμφωνο των Πρεσπών
Θεοδωρής Τσιαμίτας
Αυτό που υπεγράφη στις Πρέσπες δεν υπεγράφη απο τους δύο πρωθυπουργούς Ελλάδας - Σκοπίων, Τσίπρα και Ζάεφ, αλλά μόνο απο τους δύο ΥπΕξ, Κοτζιά - Ντιμιτρόφ. Αυτό που υπεγράφη στις Πρέσπες ανάμεσα στους δύο ΥπΕξ δεν είναι μια διεθνής συμφωνία, αλλά ένα διμερές προσύμφωνο που προετοιμάζει το έδαφος για την συμφωνία. Για να μπει σε ισχύ η συμφωνία που προβλέπεται απο το προσύμφωνο πρέπει πρώτα να κυρωθεί απο τα κοινοβούλια και των δύο κρατών. Τίποτε δεν είναι οριστικό ακόμη, και μπορούμε να το ακυρώσουμε οριστικά. Ο καιρός που έχουμε ως λαός για να δράσουμε είναι λιγότερος απο 6 μήνες. Μετά, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα ούτε καν να διαμαρτυρηθεί, εφόσον θα απαγορεύεται διά νόμου που προβλέπεται μέσα στη συμφωνία, αλλά και πρακτικά θα είναι αδύνατον να ακυρωθεί, εφόσον τα Σκόπια θα έχουν μπει ως Βόρεια Μακεδονία σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και οποιονδήποτε άλλον διεθνή οργανισμό η Ελλάδα είναι μέρος ήδη, κι έχει ακόμη το δικαίωμα της αρνησικυρίας - BETO.
Η μόνη επίσημη γλώσσα στην οποία ισχύει αυτό το προσύμφωνο είναι τα Αγγλικά. Το προσύμφωνο είναι όλο κι όλο 19 σελίδες, με 20 άρθρα. Ωστόσο, υπάρχει μεταφρασμένο και στα Ελληνικά, όπου είναι 20 σελίδες, με τα ίδια 20 άρθρα. Η συμφωνία υπάρχει στο διαδίκτυο και είναι προσβάσιμη στον καθένα. Links υπάρχουν στο τέλος του άρθρου. Η ανάλυση κι επεξήγηση - εκλαΐκευση των άρθων του προσυμφώνου υπάρχει επίσης στο διαδίκτυο (YouTube), απο τον Νίκο Λυγερό. Link υπάρχει επίσης στο τέλος του άρθρου.
Το προσύμφωνο αυτό, ξεκινάει, περιγράφοντας οτι είναι μια συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, την οποία ορίζει ως το "πρώτο μέρος", και του "δεύτερου μέρους", για το οποίο δεν αναφέρει το επίσημό του - αν και προσωρινό - όνομα με το οποίο είναι μέλος στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς: ΠΓΔΜ.
Αντιθέτως, το προσύμφωνο αναφέρεται παρακάτω στα Σκόπια συστηματικά και αποκλειστικά ως "Βόρεια Μακεδονία", ενώ η συμφωνία δεν έχει ακόμη κυρωθεί και το "Βόρεια Μακεδονία" δεν είναι σε ισχύ.
Σε σημεία που χρειάζεται να αναφερθεί η Μακεδονία μας, αναφέρεται με περίεργους τρόπους, όπως "βόρεια περιοχή" του "πρώτου μέρους". Επίσης, στο άρθρο 7, αναφέρεται οτι ο όρος "Μακεδονία" θα έχει άλλη σημασία για τους Έλληνες και άλλη σημασία για τους "Μακεδόνες", κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας. Ο διαχωρισμός στη δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου είναι πραγματικά χυδαίος, καθώς αναφέρει πως το πρώτο μέρος όταν αναφέρεται στη Μακεδονία εννοεί απο την Ελληνιστική αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Με άλλα λόγια, το μέλλον της Μακεδονίας δεν αφορά τον Ελληνισμό, αλλά τους κατοίκους των Σκοπίων και την δική τους, Σλαβική κουλτούρα.
Δεν υπάρχει πουθενά κάποια δέσμευση για Erga Omnes απο πλευράς της "Βόρειας Μακεδονίας" στα Σλάβικα, όπως μας έλεγαν για μήνες Πρωθυπουργός, ΥπΕξ και λοιπή κυβέρνηση. Επιπλέον, Οι κάτοικοι του κράτους των Σκοπίων θα λέγονται Μακεδόνες (εθνικότητα - Μακεδονική), πολίτες της Β. Μακεδονίας. Η επίσημη γλώσσα του κράτους θα είναι τα Μακεδονικά, τα οποία η συμφωνία θα ξεκαθαρίζει πως είναι της οικογένειας των Σλαβικών γλωσσών. (Σημειώστε πως οι Σκοπιανοί δεν έλεγαν ποτέ πως είναι Έλληνες. Έλεγαν πάντα πως οι Μακεδόνες και τα Μακεδονικά δεν ήταν Έλληνες κι Ελληνικά. Κι επίσης έλεγαν πάντα οτι είναι Μακεδόνες. Ποιόν ενισχύει ακριβώς αυτή η πιστοποίηση που τους παρέχουμε με τη συμφωνία;)
Στη συνέχεια, υπάρχει άρθρο το οποίο προβλέπει την απαγόρευση οποιουδήποτε συλλαλητηρίου, διαμαρτυρίας, διαδήλωσης για τη Μακεδονία, είτε είναι οργανωμένο απο κάποιον κρατικό φορέα, όπως για παράδειγμα απο έναν δήμο - δήμαρχο ή περιφέρεια - περιφεριάρχη, είτε είναι οργανωμένο απο κάποιον ιδιωτικό φορέα, όπως για παράδειγμα οι Μακεδονικές οργανώσεις.
Έπειτα, προβλέπεται υποχρεωτικά η δημιουργία κοινής επιτροπής ειδικών απο τις δύο χώρες, η οποία θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, κι απο την οποία θα επανεξετάζουν κι επανερμηνεύουν με "επιστημονικό" και "αντικειμενικό" τρόπο, τα υπάρχοντα αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικούς άτλαντες και ιστορικά βιβλία, με σκοπό να γίνονται οι απαραίτητες ανάλογες αλλαγές και διορθώσεις και στα σχολικά μας βιβλία.
Αυτές οι επιτροπές δεν θα είναι υπό την επίβλεψη των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων ή Πολιτισμού, όπως τουλάχιστον θα ήταν αναμενόμενο, αλλά από το Υπουργείο Εξωτερικών. (Εξετάζοντάς το ορθολογικά, το Υπουργείο Εξωτερικών είναι εντελώς άσχετο και αναρμόδιο για τέτοια θέματα. Ωστόσο, είναι αυτό που υπογράφει αυτές τις προ-συμφωνίες...)
Επιπλέον, υπάρχει άρθρο (13ο) το οποίο δεσμεύει την παροχή δικαιωμάτων απο την Ελλάδα στα Σκόπια για αλιεία εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, και παροχή λιμανιών στη Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη "της βόρειας περιοχής" του πρώτου μέρους. (Με άλλα λόγια, θα μπορεί να υπάρχει προβλήτα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης που θα είναι μαζεμένα τα Σκοπιανά καράβια και θα λέει "Λιμάνι Βόρειας Μακεδονίας. Το φαντάζεστε αυτό;) Τέτοια άρθρα λοιπόν που προβλέπουν τέτοιες συμφωνίες υπάρχουν στο Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά είναι πολύ αναλυτικά και ξεκάθαρα διατυπωμένα, ώστε να προβλέπουν επαρκώς όλες τις μεταβλητές. Γι'αυτό το λόγο, αυτά τα άρθρα χρειάζονται πολλές σελίδες για να εξηγηθούν στο Δίκαιο της Θάλασσας. Το άρθρο αυτό του προσυμφώνου ωστόσο δεν είναι ούτε μισή σελίδα, διότι δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη οριοθέτηση των δικαιωμάτων της "Βόρειας Μακεδονίας" στην Ελληνική ΑΟΖ, αλλά διασφαλίζεται ωστόσο οτι θα τα έχει. Με άλλα λόγια, όταν δεν υπάρχει καμία οριοθέτηση των δικαιωμάτων των Σκοπίων στην Ελληνική ΑΟΖ, δεν μπορεί να υπάρξει παραβίαση απο μέρους τους, ότι κι αν κάνουν στο πλαίσιο της ΑΟΖ, και αφού δεν υπάρχει παραβίαση δεν μπορούν να υπάρχουν και πρόστιμα - τα οποία πρόστιμα για οικονομικές παραβιάσεις εντός ΑΟΖ είναι τεράστια. Επίσης, εκτός των άλλων, βλέπουμε πόσο σχετικό μπορεί να είναι ένα τέτοιο άρθρο σε μια συμφωνία που κατά τα άλλα είναι μόνο για την ονομασία.
Σαν να μην έφτανε αυτό, παρακάτω υπάρχει άρθρο (14ο) το οποίο δεσμεύει την Ελλάδα για παροχή ενέργειας στα Σκόπια - ηλεκτρικό ρεύμα κι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - και μιλάει και για αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου. (Ακόμη ένα ερώτημα του τι σχέση έχει αυτό με τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις που γίνονταν τόσο καιρό υποτίθεται για το όνομα).
Το προσύμφωνο στα Αγγλικά: http://s.kathimerini.gr/resources/article-files/symfwnia-aggliko-keimeno.pdf
Το προσύμφωνο στα Ελληνικά: http://s.kathimerini.gr/resources/article-files/symfwnia--2.pdf
Μερικές πληροφορίες που είναι ανάγκη να έχετε ως υπόβαθρο, για να γνωρίζετε τι απο όλα όσα ακούτε απο την κυβέρνηση είναι αλήθεια και τι προπαγάνδα:
1. Τα Σκόπια είναι μέλος του ΟΗΕ ως ΠΓΔΜ, και είναι η μόνη χώρα που έχει ενταχθεί με προσωρινή ονομασία.
2. Οι 140 χώρες που λέγεται οτι έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, στην πραγματικότητα έχουν συμφωνήσει να τα δέχονται έτσι σε διμερές πλαίσιο - δεν είναι διεθνείς συμφωνίες, καθότι δεν προβλέπεται κάποιος τέτοιος τρόπος αναγνώρισης ενός κράτους. Ο μόνος θεσμός διεθνώς που είναι αρμόδιος για την αναγνώριση ενός κράτους είναι ο ΟΗΕ. Επίσης, δεν είναι οι 140 χώρες που θα βάλουν ποτέ τα Σκόπια στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα, αν και όταν είναι ικανοποιημένη. Συνεπώς, είναι πραγματικά κενό το επιχείρημα περί των 140 χωρών που "αναγνώρισαν" τα Σκόπια, παρουσιαζόμενο με εντελώς προπαγανδιστικό τρόπο, ώστε να φοβίσει όσους έχουν άγνοια και να νιώσουν απειλούμενοι απο τη φυσική ροή των πραγμάτων, και έτσι να θεωρήσουν ως καλή μια τόσο χυδαία συμφωνία για τον Ελληνισμό, η οποία αφοπλίζει απολύτως την Ελλάδα απο κάθε στρατηγικό εργαλείο που διαθέτει αυτή τη στιγμή για να σταματήσει την ΝΑΤΟϊκή και Ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων με ένα όνομα που παραχαράσει την ιστορία του Ελληνισμού.
3. Δεν υπάρχει καμία αναγνώριση στον ΟΗΕ Μακεδονικής εθνότητας ή γλώσσας.
4. Το 2008 η Ελλάδα έβαλε πράγματι ΒΕΤΟ στα Σκόπια, και γι'αυτό μάλιστα το δικαστήριο της Χάγης έβγαλε απόφαση εναντίον της Ελλάδας, η οποία δεν είχε κανονικά το δικαίωμα να βάλει ΒΕΤΟ. Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου πιστοποιεί πως η Ελλάδα όντως έβαλε ΒΕΤΟ στα Σκόπια το 2008.
5. Ενώ το δικαστήριο της Χάγης έβγαλε αυτή την απόφαση, ωστόσο δεν επέβαλε καμία απολύτως ποινή (ή "θεραπεία", ο όρος στην νομική γλώσσα) στην Ελλάδα. ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχτηκαν κανονικά το ΒΕΤΟ της Ελλάδας και αρνήθηκαν την έναρξη της διαδικασίας ένταξης των Σκοπίων και στους δύο αυτούς οργανισμούς. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κανένα κόστος, καμίας φύσης για την Ελλάδα απο τότε. Για να καταλάβουμε ποιός έχει το πάνω χέρι στην πραγματικότητα σε αυτή την διαπραγμάτευση, και το οτι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεκινούμε διαπραγματεύσεις όπου εξ'αρχής θεωρούμε οτι θα πρέπει να συμβιβαστούμε. Ποιός είναι ο λόγος;
6. Το 1995, τα Σκόπια ήθελαν να ενταχθούν στον ΟΗΕ με σημαία τους τον χρυσό ήλιο της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο. Η Ελλάδα εφάρμοσε οικονομικό αποκλεισμό - εμπάργκο στα Σκόπια, παρά τις διεθνείς πιέσεις απο όλες τις μεγάλες δυνάμεις τότε να μην το κάνει, και τα Σκόπια αναγκάστηκαν να αλλάξουν το σύνταγμά τους, ώστε να αλλάξουν τη σημαία τους, και να έχουν επισήμως αυτή που έχουν μέχρι και σήμερα. (Είναι συνεπώς ψέμα αυτό που ακούμε απο την κυβέρνηση οτι πετυχαίνει πρώτη φορά στα χρονικά μια γειτονική χώρα να αλλάξει το σύνταγμά της με απαίτηση της Ελλάδος). Το κερασάκι στην τούρτα είναι οτι η Ελλάδα δεν έδωσε κανένα απολύτως αντάλλαγμα τότε για να το κάνουν αυτό στα Σκόπια, απλώς σταμάτησε το εμπάργκο. Για να μην ξεχνάμε την ισχύ της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας όταν όντως θέλει να πετύχει εθνικούς στόχους.
7. Τα Σκόπια αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις μειονότητες και ειδικά την Αλβανική, αλλά και οικονομικής και ενεργειακής φύσης. Δεν παράγουν τίποτα, δεν έχουν βαριά βιομηχανία και ούτε καν τουρισμό, δεν έχουν κοινό έθνος, αλλά αποτελούνται απο διαφορετικές εθνότητες με διαφορετικό υπόβαθρο, και ούτε υπάρχει μια σαφής θρησκευτική πλειοψηφία. Με άλλα λόγια, εθνικά, ενεργειακά, οικονομικά, έχουν τεράστια προβλήματα τα οποία δεν είναι δυνατόν να λυθούν, παρά μόνον αν τα βρουν με την Ελλάδα, η οποία μπορεί να τους βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Δεν είναι λοιπόν εμφανές οτι εφόσον αυτοί έχουν το πρόβλημα και την ανάγκη, κι εμείς έχουμε την λύση, θα πρέπει να κάνουν πίσω και να σταματήσουν αυτή την ανίερη προπαγανδιστική παραχάραξη της ιστορίας του Ελληνισμού, παρατώντας κάθε "Μακεδονική" βλέψη; Γιατί λοιπόν η παρούσα κυβέρνηση θέλει να τα παρέχει όλα αυτά σε απόλυτο βαθμό, ενώ τα Σκόπια επί της ουσίας δεν δίνουν τίποτα απολύτως; Μήπως ώστε μετά η Ελλάδα να μην έχει πια τα όπλα και τον τρόπο να αντιστρέψει την κατάσταση, ώστε να μείνει μια για πάντα όπως ήθελαν οι κομμουνιστές το 1949 στις Πρέσπες, όπου η ολομέλεια του κομμουνιστικού κόμματος αποφάσισε οτι η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να υπάρξει, οτι η Ελλάδα την καταπατεί, όπως καταπατεί και τους Μακεδόνες;
8. Τώρα αντιλαμβάνεστε επιτέλους γιατί έτρεχε στις Πρέσπες η παρούσα κυβέρνηση να υπογράψει αυτό το προσύμφωνο. Ήταν συμβολικό, γι'αυτούς. Παίρνουν το αίμα τους πίσω λόγω της ήττας τους τότε.
Ο αγώνας τώρα αρχίζει. Με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, θα σταματήσουμε αυτή τη συμφωνία. Δημοκρατικά, μα αποφασιστικά! Έχουμε 6 μήνες.
Καλό αγώνα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου