Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

20 σελίδες

20 σελίδες
Θεοδωρής Τσιαμίτας


     Πριν δούμε το προσύμφωνο των Πρεσπών, οι περισσότεροι θεωρούσαν οτι είχαμε να κάνουμε μόνο με το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, και είχαμε και μερικούς δικούς μας να θεωρούν ως θετική μια συμφωνία με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία" για τα Σκόπια. Ωστόσο, τώρα που έχουμε όλοι μας δει το 20 σελίδων προσύμφωνο το οποίο έχει 20 άρθρα, απο τα οποία μόνο τα 2 άρθρα είναι σχετικά με την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε οτι είναι σοβαρό, δίκαιο και καλό το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, απο όποια οπτική γωνία κι αν το εξετάσουμε, διότι θα αποδέχεται και θα αναγνωρίζει αμετάκλητα η Ελλάδα πράγματα παντελώς απαράδεκτα, όπου θα καταπατούν άμεσα τον λαό μας και θεμελιώδη δημοκρατικά του δικαιώματα.
     Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί κανείς οτι είναι δίκαιο και καλό, για παράδειγμα, να αναγνωρίζουμε τους Μακεδόνες ως Σλαβικό φύλο και την Μακεδονική γλώσσα ως γλώσσα της οικογένειας των Σλαβικών γλωσσών του νότου. Αυτό εμπεριέχεται μέσα στη συμφωνία. Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί κανείς καλό και δίκαιο την δημιουργία κοινής επιτροπής μεταξύ των χωρών Ελλάδας και "Β. Μακεδονίας" όπου θα υπάγεται στα υπουργεία εξωτερικών των δύο χωρών, και η οποία θα έχει το καθήκον και την δικαιοδοσία να επανεξετάσει και επανερμηνεύσει αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικές πηγές, αλλά και να διορθώνει ιστορικούς άτλαντες και σχολικά βιβλία ιστορίας με βάση την "νέα πραγματικότητα". Αυτό περιγράφεται στο προσύμφωνο, και μερικοί έχουν μείνει να μιλούν ακόμη για το όνομα μόνο. Με άλλα λόγια, η συμφωνία θα ορίζει όχι ως δικαίωμα, αλλά ως υποχρέωση σε μια άλλη χώρα να έχει λόγο για το τι θα διδάσκονται οι πολίτες μιας άλλης χώρας. Με άλλα λόγια θα είναι σαν να υπογράφουμε απο μόνοι μας ακόμη ένα μνημόνιο, που όμως θα είναι πολύ χειρότερο απο τα γνωστά μνημόνια, διότι τώρα αντί για οικονομική επιτήρηση θα επιβάλει επιτήρηση της παιδείας απο μια ξένη χώρα. 
     Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί κανείς οτι είναι δίκαιο και καλό να υποχρεώνεται η Ελλάδα να ονομάζει τις περιοχές εντός των Σκοπίων με τις δικές τους ονομασίες, και αντί να λέμε για παράδειγμα την ιστορική Ελληνική πόλη Μοναστήρι όπως την λέγαμε διαχρονικά, να υποχρεωνόμαστε να την ονομάζουμε Μπίτολα. Για να είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο το πόσο απαράδεκτο και παράλογο είναι αυτό, αν κάναμε ανάλογη συμφωνία με την Τουρκία θα υποχρεωνόμασταν να λέμε την Κωνσταντινούπολη Ιστανμπούλ απο εδώ και στο εξής.
     Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί κανείς δίκαιο και καλό το να δηλώνει η Ελλάδα σε μια διεθνή συμφωνία οτι δεν θα επιτρέπει στους πολίτες της να εκφραστούν ξανά μέσω συλλαλητηρίων, καθώς είτε απο κρατικό, είτε απο ιδιωτικό φορέα κηρύσσονται παράνομα αν το προσύμφωνο των Πρεσπών γίνει συμφωνία. Δηλαδή η κυβέρνηση συμφωνεί να καταπατά τους πολίτες της χώρας μας απο τώρα και στο μέλλον σε περίπτωση που έχουν αντίθετη άποψη απο αυτή και θέλουν να την εκφράσουν δημοκρατικά όπως προβλέπει το σύνταγμά μας. Τι μπορεί να φέρει στην συνέχεια ένας τέτοιος απαράδεκτος νόμος στη δημοκρατία μας; Και συνάμα τι εθνικά δεινά μπορεί να προκαλέσει σε μεγαλύτερη ακόμη κλίμακα, αν χώρες όπως η Αλβανία και η Τουρκία δουν τους Έλληνες να αποδέχονται με την σιωπή και την απραξία τους την ίδια τους την κυβέρνηση να τους αλυσοδένει νομικά, παρακούοντας την θέλησή τους και ικανοποιώντας την βούληση μιας πολύ πιο αδύναμης χώρας όπως τα Σκόπια, η οποία μάλιστα δεν έχει το δίκαιο με το μέρος της; Και φυσικά, ποιός θα πάρει έναν λαό που αποδέχεται κάτι τέτοιο στα σοβαρά και θα τον υπολογίσει όταν είναι να πάρει περισσότερα οικονομικά μέτρα εναντίον του;
     Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί κάποιος δίκαιο και καλό η Ελλάδα να συμφωνεί με την μελλοντική της υποχρέωση να λέει παντού ναι, άνευ όρων, σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό είναι μέλος και θέλει να ενταχθεί και η "Β. Μακεδονία". Αυτό προβλέπεται απο τη συμφωνία, και εκτός των άλλων παραβιάζει και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, που θεωρεί κάθε χώρα-μέλος ως ελεύθερο κράτος το οποίο προβλέπεται να εξετάζει αντικειμενικά όλα τα προϋπάρχονται κριτήρια για να κρίνει αν η χώρα προς ένταξη τα πληρεί ή όχι, και σε τι βαθμό, ώστε να προχωρήσει, να παγώσει ή και να σταματήσει η διαδικασία ένταξης της υποψήφιας χώρας. Το προσύμφωνο αυτό λοιπόν υποχρεώνει την Ελλάδα να λέει πάντα οτι η "Β. Μακεδονία" πληρεί όλα τα κριτήρια εξ,αρχής, που σημαίνει οτι στερεί απο την Ελλάδα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
     Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί κάποιος δίκαιο και καλό, σε μια συμφωνία που υποτίθεται θα ήταν για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, να συμφωνεί ταυτόχρονα η Ελλάδα στο να δίνει δικαιώματα αλιείας εντός της Ελληνικής ΑΟΖ στα Σκόπια, δίχως κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Αυτό προβλέπεται μέσα στο προσύμφωνο, και είναι παντελώς άσχετο για να εμπεριέχεται σε θέματα υποτίθεται ονοματολογικά. Εκτός τούτου, είναι και άδικο, καθώς δίνει άνευ όρου δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδος σε μια ξένη χώρα, χωρίς να παίρνει τίποτε ως αντάλλαγμα. Το κερασάκι στην τούρτα είναι οτι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμη την θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ επίσημα, αποδεικνύοντας οτι δεν την ενδιαφέρει η εκμετάλευσή της προς όφελος των πολιτών της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει κανένα πρόβλημα να δεσμεύσει τη χώρα μας πως όταν το κάνει, η "Β. Μακεδονία" θα έχει δικαίωμα χρήσης της. Που πρακτικά σημαίνει πως θα τους δωθεί και ένα μέρος λιμανιού, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, το οποίο θα αναγράφει "Β. Μακεδονία" κι απο το οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση τα καράβια των "Μακεδόνων" για να ψαρεύουν στο Αιγαίο και αλλού.
     Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί κάποιος δίκαιο και καλό το οτι σε μια συμφωνία που υποτίθεται θα ήταν για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, η Ελλάδα δεσμεύεται να παρέχει τεχνολογία και τεχνογνωσία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην γείτονα χώρα, όπως και ενέργεια που θα παράγουμε οι ίδιοι απο τους υδρογονάνθρακες εντός της Ελληνικής ΑΟΖ. Δηλαδή, θα βοηθήσει η Ελλάδα τα Σκόπια που έχουν τεράστια ενεργειακή ανεπάρκεια παρέχοντας τους γνώση, τεχνολογία αλλά και φυσικό αέριο και πετρέλαιο, και ως αντάλλαγμα θα πάρει μια συμφωνία που θα αποδέχεται οτι οι Μακεδόνες είναι φύλο Σλαβικό, τα Μακεδονικά είναι Σλαβική γλώσσα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που προαναφέρθηκαν προηγουμένως. Δεν είναι δυνατόν ακόμη κι αν κάποιος αρχικά ήταν μετριοπαθής ή ακόμη και φιλικός με την ιδέα να ονομαστούν τα Σκόπια "Β. Μακεδονία", διαβάζοντας το πραγματικό προσύμφωνο να μην φρίξει με την απαράδεκτη καταπάτηση θεμελειακών δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας μας.
     20 σελίδες είναι όλες κι όλες αυτή η ρημάδα "συμφωνία" των Πρεσπών, διαβάστε τες.


Το Προσύμφωνο των Πρεσπών αυτούσιο, στα Ελληνικά: http://s.kathimerini.gr/resources/article-files/symfwnia--2.pdf


Το Προσύμφωνο των Πρεσπών αυτούσιο, στα Αγγλικά (που είναι η μόνη επίσημη γλώσσα του Προσυμφώνου): http://s.kathimerini.gr/resources/article-files/symfwnia-aggliko-keimeno.pdf





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

There Are Two Modes of Being

There are two modes of being Theodoris Tsiamitas There are two modes of being: a) Being conscious by choice, by carefully monitor...