Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Είναι ρεαλιστικό τα Σκόπια να δεχτούν ονομασία χωρίς "Μακεδονία";

Είναι ρεαλιστικό τα Σκόπια να δεχτούν ονομασία χωρίς "Μακεδονία";
Θεοδωρής Τσιαμίτας


Επειδή κάποιοι, ακόμη και δικοί μας μερικές φορές αναρωτιούνται αν είναι ρεαλιστικό σενάριο για τα Σκόπια να αποδεχτούν μια οποιοδήποτε ονομασία που δεν θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε παράγωγό του, ας εξετάσουμε το ερώτημα ορθολογικά, παραθέτοντας παράλληλα και πληροφορίες που ίσως εκλείπουν απο τη νοητική βιβλιοθήκη τους. Χρησιμοποιώντας την λεγόμενη μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη ο οποίος μέσω της λογικής εκμαίευε την αλήθεια απο τον ίδιο τον ερωτώντα, ας θέσουμε κάποιες έξυπνες ερωτήσεις:

Ερώτηση 1η: Είναι συνηθισμένο μια χώρα εν καιρό ειρήνης να αλλάζει απο μόνη της τη σημαία που επέλεξε ως αντιπροσωπευτική της  λόγω του οτι δέχεται πιέσεις απο μια άλλη χώρα;
Απάντηση 1η: Καθόλου.

Ερώτηση 2η: Για ποιό λόγο τότε το κράτος των Σκοπίων άλλαξε απο μόνο του την ίδια του τη σημαία το 1995 όπου αποτελούνταν απο τον κίτρινο ήλιο της Βεργίνας στο κέντρο, μπροστά απο ένα κόκκινο φόντο;
Απάντηση 2η: Διότι το κράτος των Σκοπίων ήξερε εξ'αρχής οτι εκείνη η σημαία που είχε επιλέξει δεν αντιπροσώπευε πραγματικά την ιστορικότητα του Σκοπιανού λαού του αφού ήταν σύμβολο ενός άλλου λαού το οποίο επιχείρησε να σφετεριστεί για ιδίον κέρδος. Αφού δέχθηκε λοιπόν πιέσεις από την Ελλάδα που έκανε εμπάργκο για να αντισταθεί στην απαράδεκτη προσπάθεια καπηλείας ενός διαχρονικά Ελληνικού συμβόλου, αποφάσισε να το αφήσει καθώς τελικά αντιλήφθηκε πως το κόστος που είχε αυτή η πράξη σφετερισμού μετά την αντίσταση της Ελλάδας ήταν μεγαλύτερο απο το κέρδος που είχε.

Ερώτηση 3η: Άρα είναι ρεαλιστικό για τους ίδιους λόγους το κράτος των Σκοπίων να δεχτεί μια ονομασία η οποία δεν θα εμπεριέχει με κανέναν τρόπο τον όρο Μακεδονία;
Απάντηση 3η: Εντελώς, αρκεί η Ελλάδα να αντισταθεί με τον ίδιο ξεκάθαρο τρόπο.


Ακόμη, οι ειδικοί σε θέματα στρατηγικής και γεωπολιτικής, λένε:
    Ο Νίκος Λυγερός, ερωτώμενος για το θέμα απαντάει "Ένα όνομα που εμπεριέχει την λέξη Μακεδονία δεν είναι μια σοβαρή υπόθεση, δεν έχουμε να ανατρέψουμε τίποτα σημαντικό για να περάσουμε αυτή την ιδέα. Αυτό που έχει σημασία είναι να θυμόμαστε οτι πετύχαμε να αλλάξουμε την σημαία επειδή είχαμε μια στρατηγική κι έτσι θα καταφέρουμε να αλλάξουμε και το θέμα της ονομασίας γιατί εμείς έχουμε την κυρίαρχη στρατηγική και στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ".
Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=VNWU3b6qlEI

    Ο Ιωάννης Μάζης, όταν ερωτώμενος για το αν μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει στις διαπραγματεύσεις ζητώντας να μην υπάρχει καθόλου ο όρος Μακεδονία ή παράγωγό του, λέει: "Όταν το Βρετανικό Foreign Office λέει οτι κοιτάξτε, δεν μας ενδιαφέρει το όνομα, σημασία έχει να μπούνε, κι όταν ο κύριος Στόλτενμπεργκ πηγαίνει στα Σκόπια και τους λέει αν δεν τα βρείτε με τους Έλληνες δεν μπαίνετε στο ΝΑΤΟ, δεν βλέπω τον λόγο γιατί οι Έλληνες να δώσουν την ψυχή τους που είναι η ονομασία".
Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=qRTls7jRCvE

Η σημαία που επέλεξε το κράτος των Σκοπίων το 1992.
Αυτή είναι η σημαία με την οποία τα Σκόπια το 1995 αντικατέστησαν την προηγούμενη με τον ήλιο της Βεργίνας, την οποία τελικά άλλαξαν απο μόνοι τους αποδεχόμενοι την θέση της Ελλάδας όπου αντιστάθηκε.
Αυτό ήταν το επίσημο εθνόσημο των Σκοπίων το 1944.

Αυτό ήταν το εθνόσημο που αντικατέστησε το προηγούμενο το 1946, στο οποίο αφαίρεσαν απο μόνοι τους οι Σκοπιανοί την ονομασία που υποτίθεται τους αντιπροσωπεύει.

Αυτό είναι το Σκοπιανό εθνόσημο με το οποίο αντικατέστησαν το προηγούμενο το 1991, στο οποίο και πάλι δεν αναγράφουν πουθενά την ονομασία που υποτίθεται τους αντιπροσωπεύει και που είχαν στο πρώτο τους εθνόσημο, και το οποίο έχουν μέχρι και σήμερα.

Απόσπασμα της ομιλίας του Χρήστου Νικολαΐδη, σε εκδήλωση για το Μακεδονικό στο ΣΔΕ του Δήμου Δέλτα. "Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στα Σκόπια μεγαλώνει εντυπωσιακά ο αριθμός των πολιτών που θέλουν αλλαγή της ονομασίας για να πετύχουν ένταξη στο ΝΑΤΟ":



Γνωρίζοντας την αλήθεια λοιπόν, είναι αδύνατον να πειστούμε απο ακραίες κι εθνομηδενιστικές ιδεοληψίες που με την προπαγάνδα τους προσπαθούν να μας πουν οτι εμείς που έχουμε την Αλήθεια, το Δίκαιο και την Δύναμη με το μέρος μας, πρέπει να συμβιβαστούμε άνευ αιτίας απέναντι στο Ψέμα, το Άδικο και το Ανίσχυρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

There Are Two Modes of Being

There are two modes of being Theodoris Tsiamitas There are two modes of being: a) Being conscious by choice, by carefully monitor...