Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη - Α.Ο.Ζ - Ένα όραμα, μία λύση.

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη - Α.Ο.Ζ - Ένα όραμα, μία λύση
Θεοδωρής Τσιαμίτας


Πριν λίγο καιρό οι περισσότεροι δεν είχαμε ακούσει γι'αυτό. Δεν γνωρίζαμε, ούτε καν φανταζόμασταν, ήταν αδιανόητη η έννοια της ΑΟΖ. Αν και κάποιοι, σαν τον κύριο Θεόδωρο Καρυώτη (που μπορούμε να αποκαλούμε ως πατέρα της Ελληνικής ΑΟΖ) αγωνίζονται εδώ και πολλά πολλά χρόνια γι'αυτή.
Τέτοιοι αγώνες συχνά σε πολλούς μοιάζουν ανώφελοι, χωρίς νόημα, επειδή το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσο, της στιγμής. Δεν είναι της στιγμής, επειδή είναι της διάρκειας, και τέτοιοι αγώνες είναι που πραγματικά αξίζει να τους δίνεις. Κι αν δεν μπορείς να αντιληφθείς την αξία τους είναι επειδή έχεις αφομοιωθεί απο την κοινωνία της στιγμής, της μόδας, της ταχύτητας, του τίποτα, της μιζέριας και της ηττοπάθειας και δεν μπορείς να δείς σε βάθος χρόνου, τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον. Αν ζείς μόνο για το σήμερα, αξίζεις μόνο για το σήμερα. Το αύριο, θα είναι σε χέρια άλλων. Μα αφού είσαι γκρινιάρης -έλα, σαν γνήσιος πολίτης αυτής της χώρας σίγουρα είσαι- τουλάχιστον διεκδίκησε το δικαίωμά σου να γκρινιάζεις. Αγωνίσου για κάτι και γκρίνιαζε όσο θέλεις μέχρι τελικά να γίνει. Αλλά να γκρινιάζεις χωρίς να κάνεις τίποτα? Τότε διεκδικείς το να είσαι εντελώς ηλίθιος. 

Τέτοιοι λοιπόν αγώνες όπως η ενημέρωση και η πίεση θεσμικών και πολιτικών προσώπων για την ανακύρηξη της Ελληνικής ΑΟΖ είναι που πραγματικά αξίζουν, φέρνοντας μεγάλα αποτελέσματα. Κι αυτά επιτέλους συμβαίνουν στις μέρες μας. Εμείς, εκτός απο τυχεροί τώρα είμαστε και υπεύθυνοι. Υπεύθυνοι να μάθουμε για το θέμα, να ενημερωθούμε. Κι η αλήθεια είναι πως η ΑΟΖ είναι το όραμα γι'αυτόν τον τόπο και η στρατηγική λύση γι'αυτή την οικονομική -και όχι μόνο- κρίση για την χώρα μας, όπως και για την Κύπρο μας, που μας έδειξε πρώτη τα βήματα.

Για να γίνει αυτό, σας δίνω links, ώστε να παρακολουθήσετε τον Νίκο Λυγερό (στρατηγικός και γεωστρατηγικός αναλυτής και σύμβουλος, και καθηγητής σε πάρα πολλές ειδικότητες, με δείκτη νοημοσύνης 189) να εξηγεί την σημασία της ΑΟΖ μέσω της υψηλής στρατηγικής, καλύτερα απ'τον καθένα.

Τα links είναι:  
http://www.youtube.com/watch?v=G4GoJfqMUxg
http://www.youtube.com/watch?v=ZDeiCOD5NjQ

Τώρα λοιπόν θα γνωρίσετε αναλυτικά τι σημαίνει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Τώρα θα ξέρετε ποιο είναι το πρέπον.
Τώρα είστε υπεύθυνοι κι εσείς για να γίνει. Απαιτώντας το.
Εμείς ψηφίζουμε αυτούς που κυβερνούν. Ας έχουμε στο μυαλό μας πως εμείς τους διαλέγουμε για να φέρουν εις πέρας αυτό που θέλουμε.
Κι αυτό είναι το κοινό εθνικό μας όραμα που είναι τρία γράμματα: Α . Ο . Ζ .

Το κέρδος που θα έχουμε απο την ανακήρυξη και θέσπιση της ΑΟΖ θα είναι πολλαπλό. Μεταξύ άλλων και οικονομικό. Το περίφημο Ελληνικό χρέος είναι ένα ποσοστό από τα πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη που θα αποκτήσουμε αξιοποιώντας τα στρατηγικά αποθέματα υπεργιγαντιαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας. Τώρα υπάρχει η βούληση, αλλά και η τεχνογνωσία που δεν υπήρχε παλιότερα για να γίνουν όλα αυτά. Υπάρχουν τεκμήρια και χάρτες που εξηγούν κι αποδεικνύουν την αξία και την σημασία τους. Τώρα, η "κρίση" και το πρόβλημά της είναι ευκαιρία να λυθεί. Έχουμε ήδη αργήσει πολύ!
Το έκανε η Κύπρος που είναι πολύ μικρότερη και πιο αδύναμη απο εμάς. Ας παραδειγματιστούμε απ'αυτή.
Ήρθε η ώρα για να απαιτήσουμε και να πιέσουμε για την ανακήρυξη και θέσπιση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

There Are Two Modes of Being

There are two modes of being Theodoris Tsiamitas There are two modes of being: a) Being conscious by choice, by carefully monitor...