Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ο στόχος παραμένει ίδιος

Ο στόχος παραμένει ίδιος

Θεοδωρής Τσιαμίτας


Ήρθαν οι εκλογές, πέρασαν οι εκλογές
μα ο στόχος ήταν και παραμένει ο ίδιος
να κάνουμε καλύτερο το αύριο
κι ακόμη καλύτερο το μεθαύριο
γι'αυτόν τον τόπο και για τον λαό του
που είναι συνδεδεμένος για χιλιάδες χρόνια μαζί του
με την θάλασσα και τον ουρανό του
και με το χώμα που το πότισε με αίμα ιερό
ώστε να είμαστε ακόμη εδώ, ακόμη ελεύθεροι.
Ο στόχος είναι ίδιος και δεν είναι άλλος
απο την θέσπιση και ανακήρυξη της ΑΟΖ μας
που θα γίνει η επόμενη πραγματικότητα
και δεν θα μοιάζει με άλλη που έχουμε ζήσει
διότι η Ελλάδα μπορεί και τώρα έχει την ανάγκη
απο εμάς, τους σημερινούς Έλληνες
να την βγάλουμε απο αυτή την μιζέρια
να την ελευθερώσουμε απο τα δεσμά της
και να της δώσουμε τα φτερά για να πετάξει
στο απέραντο γαλάζιο που της ανήκει.

Είμαστε ακόμη εδώ και μετά τις εκλογές και απαιτούμε πιο έντονα απο ποτέ την ΑΟΖ μας.
Σας βλέπουμε, σας ακούμε και περιμένουμε. Εσείς, τι περιμένετε; Βάλτε τις υπογραφές σας.

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Γυμνάσου, είναι ανάγκη

Γυμνάσου, είναι ανάγκη

Θεοδωρής Τσιαμίτας


Ο τίτλος του blog είναι "σκέψου, είναι ανάγκη". Λόγω της σκέψης ξέρουμε οτι είμαστε άνθρωποι, αν δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε οτι το σκεφτόμαστε, δεν θα το ξέραμε. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε σκέψεις, να το συνειδητοποιήσουμε και να τις κατευθύνουμε για να παράγουμε συγκεκριμένο έργο που στο τέλος θα είναι αυτό που θα ορίσει τι και ποιοί είμαστε στ'αλήθεια. Ο σκύλος δεν ξέρει οτι είναι σκύλος. Δεν το σκέφτεται. Το μόνο που μπορεί είναι να ξεχωρίσει (κι αυτό όχι απόλυτα πάντοτε) τους ομοίους του απο τα άλλα ζώα. Δεν ξέρει όμως τί είναι, ούτε τι είναι τα υπόλοιπα ζώα.
Αναλογιζόμενοι την λατινική φράση "νούς υγιής εν σώματι υγιεί" αναγνωρίζουμε την σημασία της σωματικής υγείας που επηρεάζει άμεσα και την πνευματική-ψυχική υγεία. Ειδικότερα το καλοκαίρι, άνδρες, γυναίκες, φοράμε λιγότερα ρούχα. Εκτίθεται περισσότερο το σώμα μας. Είναι ακόμη ένα κίνητρο για να το προσέχουμε, για να είναι όμορφο και υγιές. Ας προσέχουμε την διατροφή μας κι ας κάνουμε γυμναστική. Δεν είναι ανάγκη να πάμε στα γυμναστήρια αν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε, μπορούμε να γυμναζόμαστε και στο σπίτι. Όλοι μπορούν να κάνουν λίγα push ups, κοιλιακούς, τρέξιμο, κολύμπι. Αυτά είναι αρκετά για να μας κρατήσουν σε καλή φόρμα. Η σωματική μας κατάσταση επηρεάζει άμεσα και με πολλούς τρόπους και την ψυχολογία μας. Ας βοηθήσουμε λοιπόν το σώμα μας, με απώτερο σκοπό πάντα το πνεύμα.


 


Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Στην αναζήτηση φίλου κι ερωτικού συντρόφου. Περί φαίνεσθαι και είναι

Στην αναζήτηση φίλου κι ερωτικού συντρόφου. Περί φαίνεσθαι και είναι

Θεοδωρής Τσιαμίτας


Η πρώτη εντύπωση ωφείλεται πάντα στην εξωτερική εμφάνιση. Η εξωτερική εμφάνιση είναι η επιφάνεια ενός ατόμου. Ο χαρακτήρας του, το μυαλό του, η ανθρωπιά του, η ουσία του που καθορίζει και την αξία του βρίσκεται πιο "βαθιά, μέσα του". Θέλει πάντοτε περισσότερο χρόνο και "δουλειά" για να τα ανακαλύψει κανείς. Εφόσον ενδιαφέρεται. Όπως ένα βιβλίο είναι κατα μία έννοια κι ο άνθρωπος. Κάποιοι επιλέγουν τα βιβλία κυρίως απο την εικόνα του εξωφύλλου, κάποιοι για τα περιεχόμενα. Κι όπως όταν ένα βιβλίο δεν έχει τίποτα να πεί βασίζεται μόνο στο εξώφυλλό του, έτσι κι ένας άνθρωπος όταν δεν έχει τίποτα να πεί βασίζεται μόνο στην εμφάνισή του. Εδώ λογικά θα πρέπει να σας έχει δημιουργηθεί η ανάγκη να μου πείτε: Μα όποιος είναι όμορφος είναι και κενός απο ουσία και περιεχόμενο? Όχι αναγκαστικά. Υπάρχουν φοβερά βιβλία, αξιόλογα που έχουν κι όμορφα εξώφυλλα. Το ίδιο και τέτοιοι άνθρωποι. Αλλά στατιστικά είναι πολύ πιο σπάνιοι. Βέβαια, εδώ μπορώ να πώ με σιγουριά πως η ομορφιά όσο αναφορά την εμφάνιση ενός ανθρώπου είναι κάτι το υποκειμενικό. Έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες κι έρευνες πάνω σ'αυτό και το γνωρίζουμε καλά πια. Θέλω όμως να εντρυφήσω περισσότερο σ'αυτούς που περιποιούνται την εξωτερική τους εμφάνιση με έναν υπερβολικό τρόπο. Όταν κάποιος/α το κάνει λοιπόν, σημαίνει αμέσως πως θεωρεί οτι είναι το σημαντικότερο στον εαυτό του. Κάποιος που θεωρεί πιο σημαντικό το "φαίνεσθαι" απο το "είναι" απλώς δεν έχει και "πολύ" απο το δεύτερο. Οπότε πασχίζει με ότι μπορεί για να βελτιώσει το πρώτο. Με αυτή την έννοια νομίζω οτι μπορούμε όλοι να καταλήξουμε πως η ποιότητα των ανθρώπων που ασχολούνται περισσότερο με το "φαίνεσθαι" αντί για το "είναι" διαφέρει σημαντικά. Κάθε φορά λοιπόν που λέμε ή νομίζουμε οτι ερωτευόμαστε, θα είναι καλό να κοιτάζουμε το τί είναι αυτό που έχουμε ερωτευτεί στην πραγματικότητα. Κι αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε ερωτική σχέση μαζί του/της αλλά τελικά απογοητευτούμε επειδή δεν ήταν αυτό που φαινόταν, πριν κατηγορήσουμε τον άλλον ας αναρωτηθούμε: Τί κοιτούσαμε αρχικά σ'αυτό τον άνθρωπο? Ποιό ήταν το πρώτο που τράβιξε την προσοχή μας και μας εντυπωσίασε? Ήταν κάτι περισσότερο ή μείναμε στην αρχική εικόνα του και τα υπόλοιπα ήταν φανταστικά (με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, δηλαδή δημιουργία του μυαλού μας που δεν είχαν ποτέ να κάνουν με την πραγματικότητα-έχουμε συχνά την τάση να το κάνουμε αυτό) χαρακτηριστικά που εμείς του προσδώσαμε για να γίνει στα μάτια μας ο ιδανικός σύντροφος?



Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Σκέψου πριν ψηφίσεις με κριτήριο την ΑΟΖ

Σκέψου πριν ψηφίσεις με κριτήριο την ΑΟΖ

Θεοδωρής Τσιαμίτας


-Πιστεύεις οτι θα αλλάξει κάτι τώρα?
-Μετά τις εκλογές εννοείς... Εσύ?
-Εγώ δεν το πιστεύω.
-Τότε με τι κριτήριο ψήφισες?
-... Το να μην βγούν οι ίδιοι.
-Είχες κάτι προσωπικό με τους "ίδιους"?
-Όχι, αλλά αυτοί μας οδήγησαν σ'αυτά τα χάλια.
-Και νιώθεις οτι τώρα τους τιμωρείς?
-Ναι.
-Να σου θυμίσω οτι εσύ ήσουν που τους ψήφισες κι εκείνους.
-Ναι αλλά όχι για να κάνουν αυτά.
-Τότε γιατί τους ψήφιζες συνεχώς για τρείς δεκαετίες συνεχόμενα ενώ έβλεπες τι κάνουν, ή μάλλον τι δεν κάνουν?
-Μάλλον γιατί με βόλευε κι εμένα.
-Άρα έμμεσα είσαι κι εσύ ένας εκ των "ίδιων".
-Ίσως έχεις δίκιο.
-Και πρέπει να αντιληφθείς πως τιμωρώντας αυτούς, τιμωρείς και τον ίδιο σου τον εαυτό.
-Πώς?
-Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται τον θυμό και την οργή σου. Άρα είναι πολύ εύκολο όντας τόσο τυφλωμένος απο αυτά τα συναισθήματα να σε εκμεταλευτούν προς ώφελός τους. Είναι η ευκαιρία τους. Και κάποιες εξ αυτών έχουν ιδιαίτερα επικίνδυνες θέσεις που ίσως αποδειχθούν ακόμη χειρότερες για την πατρίδα, άρα και για σένα. Περισσότερο ακόμη απ'ότι έχεις πάθει ώς τώρα.
-Και τι θα έπρεπε δηλαδή να κάνω?
-Να αφήσεις τους περίεργους πειραματισμούς για άλλες εκλογές. Τόσες και τόσες ψήφιζες τους ίδιους. Δεν είναι τώρα η ώρα για παιχνίδια. Αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες για όλους μας.
-Δηλαδή μου προτείνεις να ξαναψήφιζα τους ίδιους?
-Σου προτείνω να ψήφιζες για την ΑΟΖ. Άρα είτε τον έναν απο τους δύο εκ των "ίδιων" που έχει δεσμευτεί σοβαρά και κατηγορηματικά για την θέσπισή της, είτε τον άλλον, εκτός των "ίδιων" που την προωθεί κι αυτός σοβαρά, έχοντας κατανοήσει την αξία της.
-Ναι αλλά και πάλι θα αλλάξει έτσι κάτι?
-Τα πάντα. Είναι οι πρώτες εκλογές σε αυτόν τον τόπο που απο αυτές και μετά θα αλλάξουν τα πάντα.
Διότι η ΑΟΖ είναι τόσο ισχυρό χαρτί που όταν το παίξουμε τα δεδομένα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια.
-Είναι όλα αυτά πραγματικότητα?
-Αυτή θα είναι η επόμενη πραγματικότητα για την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες.
-Άρα έπρεπε να ψηφίσω με κύριο κριτήριο την ΑΟΖ σ'αυτές τις εκλογές.
-Ναι. Είναι η μόνη λύση στην κρίση, το μέλλον αυτού του τόπου και των παιδιών του.

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Όλα να σου συχωρεθούν διάβολε, εκτός απο ένα

Δημήτρης Λιαντίνης


Όλα να σου σγχωρεθούν, φτωχο - διάβολε! Εξόν απο ένα. Αυτό που δίκαια σε κρίνει να ΄χεις για σπίτι την κόλαση. Οτι μαζί με τους πολλούς, μαζί με τις μάζες που γίνανε άνθρωποι με χέρια και νού και φωνή αλλά στην ουσία ποτέ δεν ξεκόρμισαν απο το ζώο, αφάνισες στα βαθιά απολιθώματα και τους λίγους, που σαν έγιναν άνθρωποι αγωνίστηκαν πολύ για να μείνουνε τέτοιοι. Εκείνους που πέθαναν αψεγάδιαστοι στο διάλογό τους με την φύση, και στη φιλία τους με τους ανθρώπους.


Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Όπως ένας νεκρός

Όπως ένας νεκρός

Θεοδωρής Τσιαμίτας


Όταν στο τέλος της ημέρας δεν έχω σκεφτεί κάτι καινούριο, δεν έχω μια γνώση παραπάνω ή δεν έχω κάνει τίποτα περισσότερο απο την χτεσινή, συνειδητοποιώ πως την χαράμισα όπως ένας νεκρός. Αλλά πως ήμουν και ηλίθιος διότι είμαι ζωντανός.

Άλλοι μας έφεραν στην ζωή, μα μόνο εμείς μπορούμε να την ζήσουμε.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Αυτό που έχει σημασία είναι το όλον

Αυτό που έχει σημασία είναι το όλον

Θεοδωρής Τσιαμίτας


Αν κάθε μας κύτταρο κοίταζε τον εαυτό του ώς κάτι το ξεχωριστό τότε εμείς δεν θα υπήρχαμε. Μα και το ίδιο δεν θα είχε νόημα ύπαρξης. Γι'αυτό, αυτό που μετράει είναι όχι το σύνολο λόγω αθροίσματος αλλά η ολότητα λόγω συντονισμού. Είμαστε αποτέλεσμα συντονισμού και συνεργασίας του συνόλου των κυττάρων μας. Έτσι, μέσα απο εμάς έχει ουσία κι η δική τους ύπαρξη. Εμείς, ώς άνθρωποι είμαστε κατά παρόμοιο τρόπο τα κύτταρα της Ανθρωπότητας. Αντί να κοιτάμε το άτομό μας προσπαθώντας να βρούμε τον εαυτό μας, ας κοιτάζουμε το συντονισμένο σύνολο όλων των ανθρώπων που δημιουργούν την οντότητα της Ανθρωπότητας. Μέσα της θα δούμε και τον εαυτό μας. Εκτός πλαισίου Ανθρωπότητας είμαστε απλώς άτομα, είμαστε απλώς τίποτα. Διότι ύπαρξη χωρίς την έννοια της συνύπαρξης δεν έχει καμία ουσία.

Έτσι δουλεύει το σύμπαν. Όλα συνεργάζονται με σκοπό την εξέλιξη.
Τα υπόλοιπα είναι απλώς παράσιτα ή καμιά φορά και εμπόδια που η μόνη τους χρησιμότητα είναι να ξεπερνιώνται.

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ελληνισμός, δημοκρατία, μέλλον κι εκλογές.

Ελληνισμός, δημοκρατία, μέλλον κι εκλογές.


Υπάρχει η σοφή ρήση που λέει: ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ εν βρασμώ ψυχής. Οι εκλογές είναι η σοβαρότερη απόφαση που έχει ένας λαός να πάρει μέσα στα πλαίσια δημοκρατίας. Θα ψηφίσουμε ορθά και λογικά ξέροντας τι θέλουμε ή τυφλωμένοι απο οργή? Θα ψηφίσουμε με συγκεκριμένες απαιτήσεις και στρατηγική που συμπεριλαμβάνει φυσικά εκτός απο το παρόν το άμεσο και το απώτερο μέλλον ή απο καθαρή αντίδραση? Διότι θέλουμε να "τιμωρήσουμε" τα δύο κλασσικά μεγάλα κόμματα και να έρθει η "αλλαγή" απo ένα άλλο κόμμα για το οποίο προσποιούμαστε πως ξεχνάμε ή δεν γνωρίζουμε καν οι περισσότεροι τις πραγματικές, ριζοσπαστικές, παλαιοκομμουνιστικού τύπου ιδεοληψίες του και αρεσκόμαστε τώρα στην λαϊκίστικη ρητορική του. Η αλλαγή απο μόνη της δεν είναι καλή. Υπάρχει κι αλλαγή προς το χειρότερο. Προσοχή και υπευθυνότητα. Ψάχνουμε, σκεφτόμαστε, συγκρίνουμε και κρίνουμε με λογική, όχι με θυμό. Μην μπερδεύουμε την αντίσταση με την αντίδραση. Διότι η τωρινή μας αντίδραση μπορεί να είναι απόλυτα χειραγωγίσιμη αν είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής κάποιων άλλων εξωτερικών ή κι εσωτερικών ατομικών συμφερόντων. Για σκεφτείτε το. Ένα κόμμα του 4,5% τώρα φαίνεται να παίρνει 30%. Δηλαδή πρώτα, οι ιδέες του αντικατόπτριζαν το 4,5% της κοινωνίας μας αλλά τώρα τις υιοθέτησαν σχεδόν όλοι μαζί ξαφνικά? Η απάντηση είναι προφανής και είναι "όχι" βέβαια. Απλά όπως πάντα η μάζα δεν θέλει δυστυχώς και πολύ για να "πέσει" και να "μασήσει". Η δήθεν επαναστατική τους ρητορική ήρθε πάνω στην ώρα, τώρα που όλοι είναι εξοργισμένοι απο τις προηγούμενες κυβερνήσεις με αποτέλεσμα αυτοί να φαντάζουν τώρα ώς "οι τιμωροί του κατεστημένου" και "λαϊκοί επαναστάτες-σωτήρες" απο ακραίοι και περιθωριακοί που ήταν παλιότερα. Κάνω επίκληση στην λογική των ανθρώπων που θα το διαβάσουν αυτό. Είναι ώρα , επιτέλους, ως λαός, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς είμαστε οι Έλληνες της εποχής αυτής. Ας μην είμαστε περήφανοι μόνο για τους προγόνους μας. Ας φερθούμε με λογική και κριτική σκέψη. Ας αντισταθούμε με την σοβαρή, υπεύθυνη και συνειδητοποιημένη στάση μας ενάντια στην ισοπέδωση αιώνιων και πανανθρώπινων αξιών όπως είναι ο Ελληνισμός. Ας συμβάλουμε κι εμείς στην εξέλιξη του μέλλοντος. Είναι τόσο απλό, άμεσο και πρακτικό.
      Βλέπετε συνεχώς να γράφω -όπως και αρκετοί άλλοι- για την την αξία της Α.Ο.Ζ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) και την ανάγκη της θέσπισης κι οριοθέτησής της ως κράτος. Πολλοί μου λένε πως "φαγώθηκα". Άλλοι πως την "θεοποίησα". Μα δεν καταλαβαίνουν πως δεν κάνω κάτι άλλο απο το να λέω τις πραγματικές ιδιότητές της και την δύναμη που θα μας δώσει οικονομικά, γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά. Άρα αν κάποιοι είναι τόσο μικροί που δεν αντέχουν την αλήθεια της ΑΟΖ και της προσδίδουν "Θεϊκά" στοιχεία θέλοντας να πούν πως τους φαντάζει σαν ψέμα, είναι δικό τους πρόβλημα. Να τα βρούν με τον εαυτό τους. Δεν απασχολεί την πατρίδα. Χαίρομαι λοιπόν όταν μου λένε πως "φαγώθηκα" με την ΑΟΖ γιατί τότε ξέρω πως το πρόσεξαν, άρα θα διάβασαν, άρα θα έμαθαν και πλέον θα ξέρουν πως είναι πραγματικά ο μόνος δρόμος προς το μέλλον του λαού και της χώρας μας. Θέλουμε δεν θέλουμε έχουμε τεράστιο φυσικό πλούτο. Τι να κάνουμε, ο Θεός μας έβαλε εδώ πάνω. Αυτό τί σημαίνει? Οτι θα είναι προσβολή να δείξουμε τέτοια ανευθυνότητα και να μην τον χρησιμοποιήσουμε για να βγούμε απο αυτή την κρίση μιζέριας. Δεν είναι ούτε επιστημονική φαντασία, ούτε κάποια συνωμοσία. Πλέον έχουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που μας επιτρέπει να ξέρουμε (και να ξέρουν και οι διπλανοί μας που προσπαθούν να δημιουργούν συνεχώς προβλήματα, με τις φωνές και τις απειλές τους τόσα χρόνια) πως η εξόρυξη φυσικού αερίου κυρίως στο Ιόνιο και νότια κι ανατολικά της Κρήτης, στα πλαίσια της Ελληνικής ΑΟΖ θα μας επιφέρει για πάρα πολλά χρόνια τεράστια κέρδη. Πολύ απλά, το χρέος μας είναι ένα μικρό ποσοστό μπροστά στο οικονομικό ώφελος που θα έχουμε απο της εξορύξεις. Είναι τρομερό κι αξιολύπητο να μιζεριάζουμε και να παίρνουμε τόσο σκληρά κι απάνθρωπα μέτρα ενάντια σ'έναν λαό που δεν βγάζουν πουθενά, απεναντίας, χειροτερεύουν διαρκώς την κατάσταση ενώ ταυτόχρονα κάτω απο το έδαφος των θαλασσών μας υπάρχει "χρυσάφι". Η ΑΟΖ είναι λοιπόν που θα μας επιτρέψει νόμιμα σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας που δημιουργήθηκε το 1982 και έχει υπογραφτεί απο περισσότερες απο 130 χώρες παγκοσμίως, να εκμεταλευτούμε τον πλούτο αυτόν και να γίνουμε ένας απο τους ισχυρότερους "παίχτες" ενεργειακά και γεωπολιτικά ώς κράτος στην Ευρώπη, τον 21ο αιώνα. Αυτό είναι το όραμα της πατρίδας που θα γίνει και η επόμενη πραγματικότητα. Όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ακολουθήσουν θα μείνουν στο παρελθόν, τώρα αυτό που έχει σημασία είναι το μέλλον. Η πατρίδα μας χρειάζεται την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ας της την δώσουμε κι ας μείνουμε στην ιστορία ώς η κοινωνία που θέσπισε την ΑΟΖ. Διαβάστε τα προγράμματα των κομμάτων και δείτε ποιοί μιλάνε για την ΑΟΖ κι απο πότε. Με αυτούς θα είμαστε μαζί, εφόσον είναι κι αυτοί μαζί μας. Σε αυτές τις εκλογές, ξέρουμε τι ζητάμε, ξέρουνε τι απαιτούμε. Γι αυτό και θα το πραγματοποιήσουν, εφόσον θέλουν να αναλάβουν την εξουσία. Αλλιώς θα πάνε αμέσως στα σπίτια τους. Ας τους δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία να κάνουν το 2012 το έτος της ΑΟΖ. Στις 17 Ιουνίου, ψηφίζουμε με στρατηγική για το μέλλον.


Θ.Τ.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Εκλογές και ΑΟΖ. Εξοργήσου, έτσι θα σε ελέγχξω πιο εύκολα.

Εκλογές και ΑΟΖ. Εξοργήσου, έτσι θα σε ελέγχξω πιο εύκολα.

Θεοδωρής Τσιαμίτας


Φόβος, θυμός, ενθουσιασμός, κατάθλιψη, φανατισμός, οργή, είναι μερικά έντονα ανθρώπινα συναισθήματα που μπορούν να επηρεάσουν πολλούς ανθρώπους. Όλοι τα έχουμε νιώσει λίγο-πολύ. Κι ο κάθε άνθρωπος τα βιώνει με διαφορετικό τρόπο και ένταση.
Όλοι μας έχουμε ακούσει την σοφή συμβουλή που μας λέει να αποφεύγουμε να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής. Εφόσον όταν είμαστε υπό την επήρεια έντονων συναισθημάτων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραμεριστεί η ορθή λογική-κριτική σκέψη μας και να μην πράξουμε όπως θα θέλαμε κι όπως θα έπρεπε σε πολλές περιστάσεις, με αποτέλεσμα όταν συμβαίνει να μετανιώνουμε.
Σε συνδιασμό με ακόμη μια σοφή ρήση του λαού μας που λέει "των φρονίμων τα παιδιά πρίν πεινάσουν μαγειρεύουν" καταλαβαίνουμε πως αν θέλουμε να είμαστε φρόνιμοι, υπεύθυνοι και έτοιμοι για κάθε κατάσταση κρίσης, πρέπει να εκπαιδευτούμε ώστε να δείχνουμε αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία, αυτοπειθαρχία. Έτσι με νηφαλιότητα κι ανεπηρέαστη απο συναισθηματισμούς στρατηγική σκέψη θα πράτουμε λογικά ορθά. Έρχονται οι εκλογές. Κι αυτές δεν είναι όπως οι παλιότερες. Η επιλογή μας σαν λαός θα ορίσει το άμεσο αλλά και το απώτερο μέλλον μας, που υπάρχει κίνδυνος αν δεν ψηφίσουμε φρόνιμα να είναι εώς και καταστροφικό. Θα ψηφίσουμε με οργή και θυμό, ή με λογική και στρατιγική? Ξέρουμε όλοι καλά πια πως είναι μεγάλη ανάγκη διότι είναι και η μόνη λύση στην κρίση, να θεσπίσουμε την ΑΟΖ μας ως κράτος τώρα, άμεσα. Έπειτα να κάνουμε τις απαραίτητες συζητήσεις με τα κράτη που μας ενώνουν κοινές θάλασσες ώστε να την οριοθετίσουμε. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να νοικιάσουμε σε πετρελαϊκές εταιρίες τα θαλάσσιά μας οικόπεδα ώστε να αρχίσουν οι γεωτρήσεις κι έπειτα οι εξορύξεις πετρελαίου κι αερίου. Κι απο αυτά φίλοι μου, θέλουμε δεν θέλουμε έχουμε άφθονα. Μόνο με την εκμετάλευση του τεράστιου υποθαλάσσιου πλούτου μας μπορούμε να ξετινάξουμε την μιζέρια απο την κοινωνία μας και να ανακάμψουμε οικονομικά. Έχουμε την δύναμη να γίνουμε μια μεγάλη γεωπολιτική δύναμη στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ας την χρησιμοποιήσουμε τώρα. Οι Κινέζοι ξέρουν πως κάθε κρίση είναι και ευκαιρία, γι'αυτό και συμβολίζουν τις 2 αυτές λέξεις με το ίδιο ιδεόγραμμα. Ας αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία, τώρα! Στις εκλογές της 17 Ιουνίου ψηφίζουμε με λογική και στρατιγική. Ψηφίζουμε για το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων αυτού του τόπου. Ψηφίζουμε για την ΑΟΖ.

-Εσύ δεν θέλεις ΑΟΖ;
-Και βέβαια θέλω !
-Τότε τι περιμένεις;
-Μα εγώ θα την κάνω;
-Έμμεσα, ναι !
-Τι θες να πεις;
-Ψηφίζεις, έτσι δεν είναι;
-Σίγουρα, ειδικά τώρα !
-Ωραία. Άρα ξέρεις τι να κάνεις τώρα !
-Τι να κάνω;
-Να ψηφίσεις ΑΟΖ.
-Σωστά. Θα πρέπει να κοιτάξω τα προγράμματα.
-Αυτό για να σιγουρευτείς, είναι το καλύτερο.
-Κι αν δεν βρω τίποτα;
-Τότε το αφήνεις στο παρελθόν.
-Έχεις δίκιο, χρειαζόμαστε μέλλον τώρα.
-Η ΑΟΖ είναι το μέλλον της πατρίδας μας.
-Κι αν δεν υπάρχει αναφορά, δεν έχει μέλλον.
-Έτσι ο καθένας μπορεί να συμβάλει στον αγώνα.
-Και μάλιστα έμπρακτα.
-Κάθε ψήφος είναι ένα βήμα προς την ΑΟΖ.
-Ποτέ δεν το είχα σκεφτεί τόσο πρακτικά.
-Έτσι τα πράγματα είναι απλά.
-ΑΟΖ ή τίποτα !
-Δεν έχουμε άλλη λύση τώρα.
-Θα το πω και στους δικούς μου.
-Ακόμα καλύτερα !

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η επόμενη πραγματικότητα.

Είναι καλό που και που να κάνουμε διάφορες φιλοσοφικές ερωτήσεις στον εαυτό μας τύπου "πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο" και να σκεφτόμαστε πιθανές απαντήσεις. Το σίγουρο είναι πως για να αλλάξει ο κόσμος πρέπει κάποιος να τον αλλάξει, δεν θα γίνει απο μόνη της η αλλαγή. Για να αλλάξουμε εμείς κάτι άλλο, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε προς αυτή την κατεύθυνση τον εαυτό μας. Μετά να εμπνεύσουμε τους γύρω μας με αυτόν τον αέρα της αλλαγής κι αυτοί με την σειρά τους τους γύρω τους. Κι έτσι βήμα-βήμα σταθερά θα αλλάξουμε όλοι μαζί, συλλογικά. Τότε μόνο θα έχει αλλάξει κι ο κόσμος προς το καλύτερο. Ωστόσο κάνω και την εξής σκέψη:
Εμείς-η γενιά μας- που μπορούμε και χρησιμοποιούμε το ίντερνετ, το μεγαλύτερο μέσον ενημέρωσης και επικοινωνίας έχουμε και τεράστιες δυνατότητες. Η μεγάλη μας δύναμη είναι οτι μπορούμε να δρούμε συλλογικά, όλοι μαζί, έτσι ώστε πρώτα να θέτουμε στόχους κι έπειτα να τους πετυχαίνουμε. Δημιουργήστε blogs, σελίδες στο facebook, youtube profiles για να επικοινωνούμε και να συνεννοούμαστε, ώστε να συμμετέχουμε ενεργά στα πολιτικά -και όχι μόνο- της χώρας συλλογικά. Ας πάρουμε πραγματικά στα χέρια μας τα πράγματα. Μέσω συζητήσεων, μέσω ανταλλαγής απόψεων, μέσω των διαφωνιών που καταλήγουν σε συνεννόηση και της λογικής σκέψης θα μπορούμε να ορίζουμε στόχους, να ζητούμε και να απαιτούμε οτι νομίζουμε πως είναι καλό και πρέπον να γίνει απο κόμματα και κυβερνήσεις. Έτσι θα έχουμε πρακτική δύναμη. Θα είμαστε ένας συντονισμένος μοχλός πίεσης σκεπτόμενων πολιτών. Τότε πραγματικά οι πολιτικοί θα ακούν εμάς, και θα υποχρεώνονται σε εμάς, δηλαδή στον λαό. Τότε μόνο θα είναι που ο λαός θα ελέγχει πραγματικά τις κυβερνήσεις κι όχι οι κυβερνήσεις τον λαό. Μιλήστε με φίλους σας, σκεφτείτε, συζητήστε το. Βρείτε με στο facebook και στο e-mail μου και μιλήστε και μαζί μου. Ας δημιουργήσουμε μια ομάδα σκέψης και πράξης για την χώρα αλλά και την Ανθρωπότητα. Ας αρχίσουμε τώρα, απο εδώ!

Ο κόσμος προχωράει προς τα εμπρός, αλλάζει, η ανθρωπότητα εξελίσσεται κι αυτό γίνεται επειδή κάποιοι Άνθρωποι οραματίζονται το μέλλον και παράγουν έργο για να το διαμορφώσουν και να το αφήσουν στα χέρια των επόμενων. Τέτοιοι, είναι οι δημιουργοί της επόμενης πραγματικότητας. Ας ανήκουμε σ'αυτούς. Ας σκεφτόμαστε, ας οραματιζόμαστε. Δεν το θέλεις σαν άνθρωπος να είσαι και εσύ συνδημιουργός της πραγματικότητας που ζείς ή που θα ζήσεις? Δεν θέλεις να συμμετέχεις ενεργά σ'αυτό το έργο? Να δράς κατά βούληση, όχι μονάχα να αντιδράς? Η επόμενη πραγματικότητα είναι και στα χέρια σου, πώς θα την διαμορφώσεις?

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Περί προεκλογικής περιόδου.

Μιάς και διανύουμε την πιό κρίσιμη προεκλογική περίοδο των τελευταίων χρόνων-κι εφόσον θέλω να είμαι υπεύθυνος πολίτης -άρα οφείλω να ψάχνω, να ενημερώνομαι, να σκέφτομαι, να κρίνω, να συγκρίνω και να επιλέγω- μου ήρθε μια σκέψη που επεξεργάζομαι αυτή την στιγμή και είναι ανάγκη να μοιραστώ. Θεωρώ οτι σαν ψηφοφόροι δεν πρέπει να είμαστε μονάχα παθητικοί, δηλαδή να ακούμε λεγόμενα, θέσεις, προτάσεις κι υποσχέσεις και να επιλέγουμε ποιές μας γυαλίζουν περισσότερο στο μάτι, αλλά είναι το πρέπον να είμαστε και ενεργητικοί, δηλαδή να έχουμε κι οι ίδιοι προτάσεις και αιτήματα απο τους πολιτικούς. Αντί μονάχα να ακούμε τι έχουν να μας πούν, να έχουμε κι εμείς να τους πούμε, να τους ζητήσουμε, να απαιτήσουμε. Εξ'άλλου έτσι δημιουργήθηκε η δημοκρατία. Οι Αθηναίοι πολίτες ζητούσαν, απαιτούσαν και έλεγαν την γνώμη τους ανοιχτά στους πολιτευόμενους.
Υπάρχει μια ύπουλη νοητική παγίδα για τους ψηφοφόρους που είναι περισσότερο παθητικοί σε κάθε προεκλογική φάση που δεν την βλέπουν και συνεχίζουν να πέφτουν σ'αυτή. Διότι έτσι, οι υποψήφιοι είναι που ορίζουν το παιχνίδι ψυχολογώντας την μάζα και βλέποντας τις αντιδράσεις της. Έτσι παρασκευάζουν ή ανασκευάζουν τα λόγια τους μέχρι να διασφαλίσουν πως θα κερδίσουν την εύνοια μεγάλου ποσοστού της. Επειδή όμως δεν είναι βλάκες, ξέρουν πώς να θέσουν τις υποσχέσεις τους, πώς να τις πλασάρουν ώστε αρχικά να ακουστούν ωραίες, να δελεάσουν κι έπειτα όταν δεν θα εφαρμοστούν να μπορούν να δικαιολογηθούν. Έτσι, ο μοναδικός τους στόχος γίνεται η νίκη στις εκλογές, όχι το καλό της χώρας και των ανθρώπων της. Και γι'αυτό λένε και υπόσχονται τα πάντα, αλλά αυτά "τα πάντα" μένουν στα λόγια. Ως αποτέλεσμα δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν προχωράει η ανάπτυξη της παιδείας, της οικονομίας, του πολιτισμού.  Εκτός αυτού, αφήνει τους πολιτικούς ελεύθερους να κάνουν σχεδόν ότι θέλουν, να δρούν ατομιστικά, χωρίς να αισθάνονται πίεση κι έλεγχο απο τους πολίτες. Όλα αυτά είναι που δημιουργούν τις κρίσεις. Οικονομικές και μή.
Τώρα όπως έχει η κατάσταση είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε οτι η ΑΟΖ είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα που έχουμε σαν κράτος και να απαιτήσουμε απο όλους τους πολιτικούς που διεκδικούν την εξουσία της χώρας να δεσμευτούν στην θέσπιση και μετά την οριοθέτησή της. Το χρέος είναι μονάχα ένα μικρό ποσοστό μπροστά στο κέρδος που θα έχουμε απο το αέριο και το πετρέλαιο του Αιγαίου, του Ιoνίου και νότια της Κρήτης. Μπορούμε να γίνουμε μια μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα παγκοσμίου εμβέλιας. Αυτά δεν είναι απλώς λόγια μα μελέτες, έρευνες κι επιστημονικές ενδείξεις.  Για να αρχίσουν εξορύξεις όμως είναι αναγκαία πρώτα η θέσπιση της ΑΟΖ όπως προβλέπεται απο το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αυτό είναι το όραμα του ελληνικού λαού πλέον, αυτό ζητούμε και απαιτούμε όλοι όσοι καταλαβαίνουμε την αξία του. Οπότε στις εκλογές της 17 Ιουνίου ψηφίζουμε για να βγάλουμε την κυβέρνηση που θα θεσπίσει την ΑΟΖ.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ας τον κάνουμε έναν καλό μήνα.

Δεν θα γίνει απο μόνος του. Εμείς πρέπει να τον κάνουμε. Ο πρώτος μήνας του φετινού καλοκαιριού θα αποδειχθεί μοιραίος διότι έχουμε τις εθνικές εκλογές. Εκλογές σημαντικότερες απο τις τελευταίες και τις προηγούμενες απο αυτές. Διότι είμαστε σε μία κρίσιμη φάση και είναι πολύ σημαντικό το τι θα επιλέξουμε. Και οι επιλογές μας πολύ απλά είναι ή καταστροφή ή ΑΟΖ. Κι επειδή σαν Έλληνες είμαστε πάντα εκεί όταν πρέπει, στον αγώνα, θα παλέψουμε για να εκλέξουμε κυβέρνηση η οποία δεσμεύεται πρώτα και πάνω απ'όλα να θεσπίσει την Ελληνική ΑΟΖ και να διαπραγματευτεί με τις χώρες που συνορεύουμε μέσω της θάλασσας ώστε να πετύχουμε τις συμφωνίες που χρειάζεται κι έτσι να οριοθετηθεί η Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη. Έπειτα είναι θέμα μηνών όπως λέγεται απο τους ειδικούς να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι μεγάλες εταιρίες αερίου και πετρελαίου και να νοικιάσουν απο το κράτος μας οικόπεδα για να αρχίσουν την εξώρηξη. Τότε θα καταλάβουμε κι επί του πρακτέου οτι το χρέος είναι απλά ένα μικρό ποσοστό στο τεράστιο οικονομικό κέρδος που θα έχουμε απο την θέσπιση κι ανακύριξη της ΑΟΖ μας. Κι αυτό δεν θα είναι μόνο για εμάς, μα και για τους επόμενους. Κι αντί να είμαστε η κοινωνία της μιζέριας θα γίνουμε η κοινωνία που θέσπισε ΑΟΖ και μέσα σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, κατάφερε να κάνει την ουτοπία όραμα και το όραμα πράξη, φροντίζοντας για το μέλλον.
Καλό μας μήνα. Είναι στο χέρι μας!

There Are Two Modes of Being

There are two modes of being Theodoris Tsiamitas There are two modes of being: a) Being conscious by choice, by carefully monitor...